Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2015 11:00 - Аз съм силна жена, но съм уморена...
Автор: danyv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2016 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.02.2015 12:58


image


Здравейте Силни дами,


   Споделям всичко това, защото един ден установих, че аз като една уважаваща себе си силна жена, съм се обградила с приятелки също като мен - силни жени. Какво имам предвид под силна жена: Финансово независими дами, с висок статут в обществото и обкръжението им, управители на фирми, жени притежаващи и развиващи собствен бизнес, все жени с позиции и много контакти. 
 И познайте!, какви са основните ни теми на разговор...оказва се, че ние всъщност споделяме една с друга, какво са ни причинили половинките.
 Това нормално ли е? Защо едни уважавани дами в обществото имат подобни теми на разговор? И това всъщност не е ли насилие и агресия от страна на половинките ни?
  Замисляйки се над тези въпрос и ровейки в нет-а се оказа, че това е насилие, упражнявано от съпрузите и приятелите ни, по различни причини. В България има групи за взаимопомощ и има писано по въпроса (няколко сайта и телефонни линии), които касаят основно физическото насилие.

 Е коя силна жена, ще се обади по телефона и ще сподели, че съпругът й постоянно я критикува и постоянно й натяква, че тя не е добра домакиня...или че не обръща достатъчно внимание на децата си, защото е заета да ходи на рабона... ха ха ха. Разбира се, че няма как да направи това. Да иде на психолог... всички знаем отношението към това (а и това е свързано с време)... и какво ни остава, да си споделим с близки приятелки, с които сме се обградили и те също като нас имат подобни проблеми, в редките откраднати моменти за себе си. Да живеят "женските партита", сега така му казваме :)!

 И така замисляйки се и след поредната порция емоционално насилие от моята половинка реших да споделя тези си преживявания и мисли в блог. Седнах и почнах...

  Мили дами, ако вие: издържате семейството, ходите на работа, гледате си децата и къщата, вършите домакинска работа или с две думи сте СИЛНА ЖЕНА, това съвсем не означава, че не сте подлагана на домашно насилие(независимо от формата му).
 Ако трябва да съм по конкретна насилието обикновенно е емоционално., като например: постоянни ви вменява вина (
вина, че той е останал без работа, вина, че имате приятели, вина, че сте търсена и т.н ), манипулира ви чрез чуството, че той е жертвата (не ме уважаваш, не ме зачиташ, не се съобразяваш с мен, защото си силна жена), постоянно ви критикуват (не можеш една манджа да сготвиш и т.н.), игнорира чуствата ви или постоянно ви обвинява, че изневерявате или да си го кажа направо "ходите със свалени гащи постоянно" и т.н и т.н. дори нямам достатъчно фантазия да изброя (може да ме допълвате, за да сме полезни на всички онези силни жени, които дори не се замислят, че това е вид емоционално насилие), ИЗНЕНАДА!!! то вие всъщност сте подложена на домашно насилие.

 Ако разпознаете себе си или някой познат в изброените по-горе предупредителни знаци и описанията на злоупотреба, какво  правите, какво се случва? Всяка от нас започва своя отговор с много извинения, оправдания и думи, думи, думи, но в действителност отговора е много простичък: Правим НИЩО!
 Пиша това за всички жени, които правят НИЩО, също като мен, които чувстват, че могат да се спряват с проблема сами и част от техния отговор е: "Аз съм силна жена, справям се с толкова по сложни и трудни задачи, а то това не е кой знае какво, нали все пак не упражнява физическо насили, къде сега време да се занимавам да търся друг, да причинявам стрес на децата ....".
 И ето че една силна жена по този въпрос се превръща в една несигурна и нерешителна страхливка. А това не е ли в противоречие на нашата същност, та ние сме силни жени. Защо си причиняваме това?
Е ние сме силни жени, така е, но все пак, не се ли чуствате уморени от това? Аз да, определено Да!


Нямам отговор, какво се прави и как да го направя, чета и когато ми остане малко свободно време се ровя в нет-а. Така че ако съм предизвикала интерес пишете, споделете, може заедно да помогнем и да събудим и други силни дами, може да си помогнем и да станем по решителни, да вземем нещата в ръцете си!

С няколко думи кога има домашното насилие и/или известните му сродни злоупотреби
? Домашно насилие най-общо има когато едно лице в една интимна връзка или брак се опитва да доминира и контролира другото лице. (www.helpguide.org/articles/abuse/domestic-violence-and-abuse.htm)

Много е изписано по темата за домашно насилие, но попаднах на една обощаваща информация, ето и кратка извадка:
ВИДОВЕ НАСИЛИЕ

Физическо насилие

  • Блъска Ви; Нанася Ви удари, ритници, плесници; Хвърля предмети; Заплашва Ви с оръжие или Ви наранява с него; Физически възпрепятства опита Ви да напуснете дома си; Заключва Ви някъде; Отказва да Ви помогне, когато сте болна, наранена, бременна; Възпрепятства опитите Ви да потърсите медицинска помощ Бие децата; Заплашва с физическо насилие Вашите роднини и приятели и т.н (списъка е отворен да се допълва)
Сексуално насилие
  • Принуждава Ви да се събличате против волята Ви; Принуждава Ви към полово сношение против Вашата воля; Принуждава ви към полово сношение след побой; Извършва половите сношения с особена жестокос; Умишлено Ви лишава от сексуален контакт; Проявява изключителна ревност и Ви обвинява в любовни връзки с кого ли не; Принуждава Ви да гледате и/или да повтаряте порнографски действия и т.н. (списъка е отворен да се допълва)

Емоционално насилие

  • Постоянно Ви критикува, крещи и/или Ви обижда (например, казва Ви, че сте много дебела или прекалено кльощава , че сте тъпа и глупава, че сте лоша майка, съпруга, любовница); Игнорира Вашите чувства; Подиграва се на Вашите убеждения; Забранява Ви да ходите на работа; Манипулира  Ви, използвайки  лъжа; Обижда  Вашите роднини и приятели, за да ги отстрани от живота Ви; Отказва да излиза с Вас и да се срещате с други хора; Пречи Ви да поддържате отношения с Вашите роднини и приятели; Не Ви позволява да се обаждате по телефона; Изцяло контролира семейния бюджет и сам взема финансовите решения; Присвоява си всички семейни доходи, въобще не дава или дава не достатъчно пари за домакинството; при това самият той не пазарува, но Ви обвинява, че не се грижите за семейството; Унижава Ви пред хора; Заплашва да си тръгне или да Ви изгони от къщи; Заплашва да  Ви вземе децата; Системно и несправедливо наказва децата или не Ви  допуска до тях...
www.google.bg/url -
линка е при интерес да отворите и видите целия документ

И с това ще завърша!
Една Силна жена
 



Гласувай:
4



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danyv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 142473
Постинги: 78
Коментари: 60
Гласове: 208
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930